A+ A-

pcos

 

Është një lloj çrregullimi i vezores që shihet në 5-10 % të femrave në kohën e riprodhimit.
Gjatë PKOS për arsye të çrregullimit hormonal funksionimi normal i ovareve prishet.
Në përgjithësi overet rriten në sajë të prezencë së shumë kisteve të vogla plot me lëngje.

Ndikimet e sëmundjes janë këto :
check Mos pasje e ciklit menstrual ose cikël menstrual i çrregullt.
checkMoskrijimi i ovulacionit ose ovulacion i çrregullt.
checkShëndoshje ose hipje në kile (mund të ndodhë dhe tek gratë e dobta)
checkMos ndjesi ndaj insulinës
checkTension i lartë
checkNivel anormal kolesteroli së bashku me nivel të lartë trigliceridesh.
check Lëkurë e yndyrshme ose me puçrra.
check Rritje e qimeve në fytyrë dhe trup.
check Dobësim i flokëve ose rënia e tyre si tek djemtë.

Tek të sëmurët me PKOS faza më e rëndësishme e kurimit është rënia nga kilet dhe rregullimi i nivelit të insulinës.Më vonë për  të rregulluar çrregullimin prodhimit të vezëve përdoren kura të ndryshme ilaçesh por nëse një grua nuk mund të ngelë shtatzënë edhe pas këtyre kurave , mund të përdoret metoda e bebes në provëz.

Leave a Comment