A+ A-

Trajtimi steriliteti – Histeroskopia

Përdorimi i Histeroskopisë

Histeroskopia është një operacion  i vogël që mund të bëhet në zyrën e një mjeku ose në sallën e operacionit me anestezion lokal, rajonale, apo të përgjithshme.Në disa raste anestezioni pak e përdorur ose jo e përdorur në shumicën e grave mund të shfaq shumë pak rrezik.Histeroskopia është e nevojshme për diagnostifikim,trajtim apo edhe për të dyjat.

HISTEROSKOPIA DIAGNOSTIKE

Histeroskopia mund të përdoret për diagnostifikimin e disa problemeve në miter ajo gjithashtu mund të përdoret për të konfirmuar rezultatet e testeve të tjera, të tilla si hysterosalpingonraplry (HSG).Histeroskopia është përdorur ndonjëherë edhe me instrumente dhe teknika të tjera.Përshembull kjo mund të bëhet para dilatasjonit dhe abortit ose dhe në të njëjtën kohë si Laparoskopia.Në një D&C në qafën e zgjeruar të mitrës dhe hiqet një pjesë e pëlhurës së mitrës.Në Laparoskopi përmes një prerje të vogël nga barku nëpërmjet të kërthizës futet  një pajisje e hollë si teleskopi. Histeroskopija mund të përdoret edhe për kushte tjera.

Gjakderdhja anormale në uterinë. Nëse gruaja  gjatë periudhës ka gjakderdhje jo normale ose ka gjakderdhje edhe pasi që është ndalur periudha e menopauzës histeroskopia mundëson mjekun që të gjejë shkakun e gjakderdhjes jo normale.Ajo mund të përdoret për të marë biopsi.

Steriliteti.Një qift  mund të mos arrijë shtatëzanin për një numër arsyesh. Ndonjëherë shkaku i infertilitetit femëror është e lidhur me madhësinë e mitrës.Një shembull për këtë është (një pjesë  flete e hollë e indeve ndanë mitrën në brendësi në dy seksione).Nëse nuk bëhen testet tjera me Histeroskopi mund ti gjeni këto probleme.

hysteroscopy_01Dështimet e  përsëritura.Disa gra,edhe pse   mund të mbesin shtatëzëne mund të humbasin fetusin me abort edhe para 20 javëve të shtatëzanisë.Histeroskopia mund të përdoret me teste tjera për të ndihmuar  gjithë shkaqet e abortit të përsëritur.

Mbështjellset.Brenda mitrës mund të formohen një seri mbështjellës.Kjo quhet sindromi Asherman.Këta mbështjellës mund të shkaktojnë shterpësi dhe ndryshime në rjedhjen menstruale.Histeroskopija mund të ndihmojë për zbulimin e mbështjelljes.

Rritja anormale.Ndonjëherë këto mbeshtjellje si polipe dhe fibroide mund të diagnostifikohen me histeroskopi.Histeroskopia mund të ndihmojë mjekun për biopsi për të gjetur se rrijta në mitër a mund të jetë kancer apo mund të bëhet kancer më vonë.

IUD zhvendosur.Paisja intrauterine (IUD) është një paisje e vogël plastike që futet në mitër për të parandaluar shtatëzaninë.Në disa raste ajo lëvizë nga pozicioni i saj i duhur brenda mitrës.Ajo pastaj ngulitet vetë në murin e mitrës apo në indet përreth saj.Ndonjëherë histeroskopia mund të përdoret për të zbuluar ndonjë intrauterinë IUD.
Mitra është një organ muskulor i vendosur në legen.Ajo është e gjerë në krye dhe e ngushtë në pjesën e poshtme.Në cdo anë të pjesës së sipërme një vazhdim i tubave qonë një vezore drejt mitrës.Vezoret përmbajnë vezë shumë dhe zakonisht gjatë  secilit cikel menstrual lirojnë nga një vezë.Tubat bartin vezët që mbarësohen në mitër.Fundi i ulët i mitrës i quajtur qafa e mitrës, është një kanal me një hapje të vogël.Ajo hapet në vagjinë.

hysteroscopy_02
Laparoskopia ndonjëherë është bërë së bashku me Histeroskopinë.

Histeroskopia operative

Kur Histeroskopia është përdorur për të diagnostifikuar disa kushte të caktuara ,ajo mund të përdoret edhe për të korigjuar ato .Përshembull,mbështjellset fibroide të mitrës  shpesh edhe mundë te hiqen me anë të histeroskopisë.Ndonjëherë histeroskopia përdoret në vend të operacionit të hapur abdominal.Zakonisht kjo bëhet në sallën e operacionit me anestezion të përgjithshëm.

Histeroskopija është përdorur për të kryrer amputim endometrial—një procedurë me anë të së cilës zbulohen shkaqet e gjakderdhjes së rëndë  në pëlhurën e mitrës,pasi që bëhet kjo një  grua mund të ketë femijë.Për këtë histereskopia në disa raste mund të përdoret së bashku me instrumente tjera si me lazer ose me një resektoskop.Resektoskopi është një instrument special i përbërë prej një teli të lakuar ose në fundë rullo topi.Duke përdorur rrymën elektrike këto këshilla mund të përdoren edhe për eliminimin e pëlhurës së mitrës.Largimi endometrial shpeshherë mund të bëhet edhe në këmbë.

Çfarë I duhet Ekspertëve

Histereskopija është një procedurë e sigurt. Probleme të tilla si dëmtim të qafës së mitrës apo mitrës, infeksion, gjakderdhje e rëndë, apo anën efektet e anestezisë ndodhin në më pak se 1% të rasteve.

Para operacionit

Histereskopija është mirë të bëhet gjatë javës së parë të ciklit menstrual ose pas periudhës menstruale.Kjo lejon një pamje më të mirë në brendësi të mitrës.

Nëse do të bëni histeroskopinë në spital,nga ju pritet që të mos ngrëni ushqim si dhe të mos pini asgjë para procedurës.Mund të bëhen disa teste laboratorike.Nga ju do të kërkohet që ta zbrazni fshikëzen e juaj.Pastaj me antiseptik pastrohet zona juaj vagjinale.

Anestezioni

Histeroskopija mund të kryhet me anestezion lokal,rajonale,apo edhe të përgjithshme.Lloji anestezionit mvaret nga një numër faktorësh.Kjo përfshin gjithashtu  procedurat të cilat janë duke u bërë në të njëjtën kohë. Në lehtësimin e dhimbjes ndikon edhe lloji anestezionit.Ju mund të diskutoni mundësitë me mjekun tuaj.

Para procedurës,mjeku juaj mund të ju përshkruaj një terapion që të relaksoheni(një qetësues) para së të injektohet anestezioni.Kur një anestezion lokal është përodorur,ajo injektohet përreth qafës së mitrës .Ju mund të ndieni ca gërqe.

Me anestezion rajonal një medikament mund të injektohet për të bllokuar ndjenjat nervore nga regjioni legenit.Ju do të keni vetëdije mirëpo nuk do të ndieni asnjë dhimbje.Anestezioni do tju jipet me anë  të një gjilpëre ose një tube në belin tuaj.Kjo quhet spinale ose epidurale.
Me anestezion të përgjithshëm, ju me frymëmarrje me anë të një maske e merrni një përzierje, ju nuk do të jeni në vetëdije gjatë operacionit.Pasi të ketë efekt anestezioni, më anë të një tube të vendosur poshte fytit tuaj mundësohet frymëmarja

Procedura

Para një histeroskopije, gjatë hapjes së mitrës mund të ketë nevojë zgjerimi ( bërë me të gjerë) me një paisje të veqantë.Pastaj histeroskopi futet nëpërmjet vagjinës dhe qafës së mitrës në mitër.Përmes histerokopit lirohet një lëng ose gaz për zgjerimin e  mitrës në mënyrë që brendesia të shihet më mirë.Me anë të një drite ndriqohet mitra dhe mundëson mjekun që të sheh brendesinë e mitrës dhe hapjen e tubave të poshtme në zgavrën e  mitrës.Gjate operacionit përmes histeroskopisë duhet të futen disa instrumente të vogla.

Gjatë operacioneve të ndërlikuara, për të parë anën e jashtme të mitrës në të njëjtën kohë mund të përodoret dhe laparoskopija.Në këtë rast,në abdomen pason nje gaz.Gazi zgjeron abdomenin.Duke rritur murin e abdomenit kjo liron një hapësirë përbrenda për të lëvizur larg organeve të mbrendshme.Kjo mundëson që organet të shihen më lehtë.Në përfundim të procedurës e mbetura e këtij gazi largohet.

Shërimi

Nëse është përdorur anestezioni lokal,ju do të jeni në gjendje të shkoni në shtëpi brenda një kohë të shkurtër,ose nëse është përdorur anestezioni përgjithshem ju duhet të vëzhgoheni disa herë para se të shkoni në shtëpi.

Ju mund të ndieni dhimbje në shpatullat tuaja nëse laparoskopia është përdorur së bashku me histeroskopinë ose nëse gjatë histereskopisë është përdorur dhe gazi për të zgjeruar mitrën.Në shumicën e rasteve kur gazi absorbohet dhimbja kalon shpejt.Ju mund të ndiheni e plogësht ose e trubullt ose edhe gjakderdhje vagjinale një ose dy ditë, kontaktoni me mjekun nëse ju keni:

  • Temperaturë
  • Dhimbje të forta  barku
  • Gjakderdhje të rënda vagjinale apo përcitje
Së fundi

Histereskopija mundëson që mjeku të sheh brendësinë e mitrës, sepse mundëson diagnostifikimin e disa problemeve mjekësore.Gjithashtu mundëson trajtimin e këtyre problemeve.Procedura dhe koha shërimit në shumicën e rasteve është e shkurtër.Një tumor fibroz është një rritje që mund të shfaqet brenda mitrës.